Môžu sa šošovky stále používať, ak sú žlté?

Mnoho ľudí testuje nové okuliare, pričom často ignorujú ich životnosť. Niektorí nosia okuliare štyri alebo päť rokov, v extrémnych prípadoch aj desať rokov bez výmeny.

Myslíte si, že môžete používať rovnaké okuliare donekonečna?

Sledovali ste niekedy stav svojich šošoviek?

Možno, keď vaše šošovky výrazne zožltnú, zistíte, že aj okuliare majú obmedzenú životnosť.

Prečo šošovky žltnú?

žltá šošovka

Bežné šošovky proti modrému svetlu:Je normálne, že živicové šošovky vykazujú mierne žltnutie, ak sú potiahnuté, najmä pri bežných šošovkách proti modrému svetlu.

Oxidácia šošovky:Ak však šošovky pôvodne neboli žlté, ale po dlhšom nosení zožltli, zvyčajne je to spôsobené oxidáciou šošoviek zo živice.

Vylučovanie mastnoty:Niektorí ľudia sú náchylnejší na tvorbu mazu na tvári. Ak si šošovky nečistia pravidelne, mastnota sa môže zapracovať do šošoviek, čo spôsobí nevyhnutné žltnutie.

Môžu sa stále používať žlté šošovky?

žltá šošovka 1

Každá šošovka má svoju životnosť, takže ak dôjde k žltnutiu, je dôležité určiť jeho príčinu.

Napríklad, ak boli šošovky používané len krátko a sú mierne zažltnuté, s minimálnym zafarbením, môžete v nich chvíľu pokračovať. Ak však šošovky výrazne zožltli a boli nosené dlhší čas, môže sa objaviť rozmazané videnie. Toto neustále rozmazané videnie môže viesť nielen k únave očí, ale aj k vzniku suchých a bolestivých očí. V takýchto prípadoch je vhodné navštíviť profesionálnu očnú nemocnicu alebo optika na komplexné očné vyšetrenie a prípadne nové šošovky.

Čo by ste mali robiť, ak vaše šošovky žltnú?

To si vyžaduje venovať pozornosť starostlivosti o šošovky pri každodennom nosení a snažiť sa zabrániť rýchlemu starnutiu šošoviek. Napríklad správne očistite šošovky:

Upratovanie1

Opláchnite povrch studenou, čistou vodou, nie horúcou vodou, pretože tá môže poškodiť povlak šošovky.

Keď je na šošovke mastnota, použite špeciálny čistiaci roztok; nepoužívajte mydlo ani saponát.

Upratovanie2
Upratovanie3

Utrite šošovku handričkou z mikrovlákna jedným smerom; nešúchajte tam a späť a na čistenie nepoužívajte bežné oblečenie.

Samozrejme, okrem každodennej údržby si môžete vybrať aj naše vysokopriepustné šošovky BDX4 proti modrému svetlu, ktoré sú v súlade s novým národným štandardom proti modrému svetlu. Základňa šošovky je zároveň priehľadnejšia a nežltne!


Čas odoslania: 20. septembra 2024